Foppe de Haan

Foppe de Haan is een uniek mens. Hij is een karakteristieke bekende Nederlander die tijdens zijn loopbaan geweldige prestaties wist neer te zetten, maar altijd een gewoon mens is gebleven. En, ondanks zijn omzwervingen op deze aardbol, staat hij nog altijd met beide benen in de Friese klei. ‘Ús Foppe’ volgde een opleiding tot onderwijzer, speelde zelf bij verschillende amateurclubs om vervolgens bij sc Heerenveen terecht te komen. Vanaf 1974 begon hij daar als trainer te werken. De Haan was de langst zittende trainer bij sc Heerenveen en wist tezamen met voorzitter Riemer van der Velde de club groot te maken. Landelijke bekendheid kreeg hij als trainer van Jong Oranje, waarmee hij in 2006 historie schreef door het Europees Kampioenschap te winnen. Een jaar later wint hij opnieuw de Europese titel. In eigen land laat het elftal van Foppe de Haan in de finale Servië kansloos. Met Jong Oranje plaatst hij zich bovendien voor de Olympische Spelen in Peking.

Foppe de Haan is daarna onder meer trainer van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en tijdelijk bondscoach (in 2011) van Tuvalu. In oktober 2011 keerde Foppe de Haan terug op het oude nest ‘sc Heerenveen’ en had hij een functie binnen de voetbalacademie. Foppe de Haan hield zich daar bezig met coaching, begeleiding en ontwikkeling van toptalenten en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van jeugdtrainers. Hij werd in 2017 weer landelijk actief met het nationale damesvoetbalelftal. Tijdens het EK in eigen land werd dat elftal die zomer kampioen. Ondertussen is en blijft hij het boegbeeld van het Foppe Fonds.

Met zijn met Friese woorden doorspekte anekdotes weet hij de toehoorders aan zijn zijde te krijgen: de kracht van het verhaal schuilt in de herkenbaarheid, de ‘no nonsense’-aanpak en de humoristische en eigenzinnige wijze waarop Foppe nog een stukje van zichzelf laat zien waar we geen weet van hadden.

Wilt u Foppe de Haan als spreker boeken dan kunt u contact opnemen met het Foppe Fonds via info@foppefonds.nl

Volg ons op social media