“Paardrijden helpt haar vast uit de put”

De coronaperiode is voor iedereen een bijzonder moeilijke periode, maar zeker voor de sporters met een beperking. Bij Manege Onder de Linde in Beetsterzwaag is het paardrijden deels weer opgestart vanaf 8 maart. De overheidsregels gaven aan dat het paardrijden buiten moest plaats vinden en er geen instructeur in de rijbak mocht zijn. De ruiters die zelfstandig konden paardrijden kregen op afstand les (2 ruiters per les).  

Hiervoor heeft de manege met hulp van het fonds een draadloos communicatiesysteem kunnen aanschaffen. Zo kan de instructeur iedere ruiter afzonderlijk instrueren op zijn of haar niveau, zonder dat het belastend is voor de andere ruiters. Voor mensen die last hebben van onzekerheid en/of overprikkeling en niet goed instructies kunnen filteren, bijvoorbeeld bij autisme, werkt dit erg goed. Er is meer rust in de les en de stemverheffing is niet meer nodig. Bij deze aanvraag heeft is ook voorzien in de aanschaf van flexibel lichtgewicht hindernismateriaal. De ruiters met een beperking kunnen nu zelfstandig het hindernismateriaal gebruiken. Veiliger om mee te werken en hanteerbaar voor iedereen. Inmiddels rijden alle ruiters weer volgens eigen lesschema.

De manege liet ons het volgende weten: “Bij het opnieuw opstarten van alle lessen werden we overdonderd door geluk en dankbaarheid van onze ruiters, omdat ze weer konden beginnen. Het gemis van het niet meer wekelijks paardrijden was groot. “Sinds ik niet meer paardrijd zitten mijn spastische spieren helemaal vast” of “ik ben veel minder sterk, mijn zitbalans is achteruit gegaan”. De waarde van sport voor iemand met een beperking is onbeschrijfelijk. De Coronaperiode heeft ons dat zeker nog meer duidelijk gemaakt. Zoals een moeder ons meldde toen we weer gingen starten: “Jullie bellen op het juiste moment, mijn dochter is neerslachtig, wil en mag niks, maar paardrijden helpt haar vast uit de put”. Als team, vrijwilligers en medewerkers, weet je dan weer waarvoor je dit werk doet!  En dankzij de steun van het Foppe Fonds kunnen we dit realiseren. Prachtig!”

Volg ons op social media