Rixt wint Jumping Amsterdam en Rabo Talent 2014

Een uniek weekend voor Rixt van der Horst. Eerst winnares op Jumping Amsterdam, vervolgens werd ze ook uitgekozen tot Rabo Talent 2014. Daarnaast kreeg Uniek ook nog eens de N.O.P. status. Wij feliciteren hen met deze prestaties. Het spreekt voor zich maar wij zijn natuurlijk ontzettend trots op Rixt en Uniek.

Jumping Amsterdam
AMSTERDAM – Met een persoonlijk record (79,319%) won Rixt van der Horst (Grou) de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy – mogelijk gemaakt door Rabobank Foundation. “Rixt reed een heel goede proef met een hoge moeilijkheidsgraad”, volgens juryvoorzitter Jacques van der Harst.

“De combinaties in de kopgroep zaten heel dicht bij elkaar. Er werd technisch goed gereden. Het zijn de details die dan het verschil maken”, licht juryvoorzitter Van der Harst toe, die negen combinaties in de eerste kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy samen met Jeanette Wolfs en Monica Drohm beoordeelde. “Rixt van der Horst reed een heel goede proef met een hoge moeilijkheidsgraad, ze heeft paard mooi in verbinding. Puur genieten om te zien hoe goed er gereden wordt.”

Winnares Rixt van der Horst straalt: “Gewonnen met een persoonlijk record, dat is toch prachtig. Ik had in de proef een heel fijn gevoel. Uniek was er heel fijn aan en ik kon hem mooi actief houden. We hebben de laatste maanden veel progressie gemaakt, vind ik zelf. Maar er zit nog meer in. In de proef kan het nog perfecter. Dit was de eerste keer na de Wereldruiterspelen dat ik weer een Kür op Muziek reed.”

Gisteravond ontving Rixt samen met haar teamgenoten van het WK de DVB-Foundation Award. “Dat was super. Heel gaaf vond ik dat we na de demonstratie en de huldiging een ereronde reden. Bij onze wedstrijden zijn de prijsuitreikingen niet te paard, dus dit was een hele mooie ervaring.”

Uitslag kwalificatiewedstrijd KNHS Para Dressuur Trophy, Jumping Amsterdam
1. Rixt van der Horst (Grou), Uniek (v.Gribaldi) – 79,319%
2. Nicole den Dulk (Elen, B), Wallace (v.Future) – 79,833%
3. Sabine Peters (Cuijk), Carolus Magnus (v.Sunny Boy) – 79,500%

Rixt Jumping Amsterdag 30-1-2015

tekst: Jumping Amsterdam
foto: Rixt van der Horst

Rabo Talent 2014
AMSTERDAM (KNHS) – Rixt van der Horst (Grou) is Rabo Talent van het Jaar 2014. De para-amazone won op de Wereldruiterspelen in Frankrijk twee wereldtitels in Grade II en leverde een belangrijke bijdrage aan het teamzilver. Mede door deze unieke prestaties ontving Rixt de prestigieuze jaarprijs zaterdagmiddag op Jumping Amsterdam uit handen van Anky van Grunsven – ambassadrice van het Rabo Talentenplan- en KNHS-voorzitter Theo Ploegmakers. Rixt volgt hiermee springruiter Frank Schuttert (Ommen) op.

Begin dit jaar werd Rixt door het NOC*NSF geselecteerd voor het Rookies to Rio-project en in maart 2014 werd Rixt van der Horst als eerste para-dressuurruiter opgenomen in het Rabo Talententeam. Tijdens het Wereldkampioenschap 2014 in Caen behaalde Rixt samen met haar paard Uniek, die in 2013 met behulp van de Stichting van Foppe de Haan aangeschaft werd, twee individuele gouden medailles en een zilveren teammedaille. Met deze teamprestatie, onder leiding van bondscoach Joyce Heuitink (Arnhem), is het para-dressuurteam geplaatst voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. Mede door deze prestaties werd Rixt ook genomineerd voor de titel Paralympische Sporter van 2014 van het NOS │NOC*NSF Sportgala.

In de verkiezing onder de bondscoaches en trainers, de pers en de publieksstemmen via Facebook werd Rixt unaniem tot winnaar gekozen. In haar debuutjaar in het Rabo Talententeam werd Rixt daarmee verkozen boven haar tien collega’s, de springruiters Jody van Gerwen (Limbricht), Jelmer Hoekstra (Swolgen), Kevin Jochems (Achtmaal) en Sjaak Sleiderink (Denekamp), dressuurruiters Danielle Houtvast (Puth), Stephanie Kooijman (Zevenhuizen), Dinja van Liere (Kapelle) en Danielle van Mierlo (Maasland) en eventingruiters Althea Bleekman (Devon, UK) en Nienke van Roekel (Ede). Dressuuramazones Dinja van Liere en Danielle van Mierlo eindigden respectievelijk op plaats twee en drie in de eindstand van de verkiezing. Bij de titel Rabo Talent van het Jaar hoort een cheque van 5.000,- euro, die aan Rixt van der Horst in de Amsterdam RAI werd uitgereikt door Anky van Grunsven.

10887178_935436319822044_9141380531636581238_o

tekst en foto: KNHS

Uniek krijgt N.O.P. status

Tijdens een persconferentie op Jumping Amsterdam heeft Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP) bekendgemaakt dat zij, met het oog op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, vier nieuwe paarden toevoegen aan het huidige bestand. Het gaat om tweevoudig wereldkampioen springen Zenith SFN (Jeroen Dubbeldam), wereldkampioen para-dressuur Uniek (Rixt van der Horst), eventingpaard Vira (teambrons en individueel dertiende op het WK onder Elaine Pen) en collega-eventer Rumour Has It (teambrons op het WK onder Merel Blom).

Met de veertienjarige Gribaldi-zoon Uniek gooide para-dressuuramazone en eigenaresse Rixt van der Horst hoge ogen op het WK in Caen. Het duo won twee wereldtitels, in de individuele proef en de kür op muziek. Met het Nederlandse team werd een zilveren medaille gehaald. Rixt van der Horst maakte hiermee een geweldig debuut als eerste para-dressuurruiter in het Rabo Talentententeam. Met de kwalificatie voor Rio al op zak wordt veel verwacht van deze talentvolle combinatie.

tekst: de hoefslag

Volg ons op social media