Tristan Bangma

Tristan Bangma is geboren in 1997. Hij is slechtziend, de oogaandoening die hij heeft heet opticus atrofie. De oogzenuwen zijn aangetast en hierdoor worden de beelden waargenomen door het oog niet snel en goed genoeg doorgegeven naar de hersenen.
In groep 4 van de basisschool had Tristan nog een gezichtsvermogen van 25%. Het gezichtsvermogen is de afgelopen jaren verslechterd tot 1%. Een visuele beperking is in het dagelijks leven best lastig, maar Tristan redt zich er in het dagelijks leven heel goed mee.
Als kleine jongen droomde Tristan ervan om topsporter te worden. Van zijn vader kreeg hij het wielervirus met de paplepel ingegoten. Vanaf zijn 8e fietste Tristan op een mountainbike. Vanwege de steeds groter wordende gezichtsbeperking ging dit solofietsen niet meer en is hij met zijn vader gaan fietsen op een racetandem. Dit was een uitkomst, met zijn vader ging hij toertochten fietsen op de tandem. Tristan wou meer, zijn droom was om wedstrijden te kunnen fietsen en als topsporter door het leven te kunnen gaan. Zo ging hij in oktober 2012 naar een talenten dag van NOC*NSF. Op deze talenten dag werd Tristan er door de bondscoach van het aangepast wielrennen uitgepikt als een talent, hij mocht aansluiten bij selectietrainingen. Hierna is het allemaal heel snel gegaan en is Tristan enorm ontwikkeld als sporter. Hij zit nu bij de nationale selectie van het aangepast wielrennen (CTO-programma).

Tristan heeft inmiddels al veel mooie resultaten behaald op wereldkampioenschappen en de Paralympische Spelen. Samen met Teun Mulder is hij Paralympisch kampioen geworden op de 1KM tijdens de Paralympische Spelen van Rio 2016. Daarna is Tristan met Patrick Bos als piloot in 2019 wereldkampioen op de weg geworden. Het volgende hoofddoel werd de Paralympische Spelen van Tokyo in 2021. Tristan en Patrick pakten daar goud op de 4 kilometer achtervolging.

www.tristanbangma.nl

Volg ons op social media